www.alpake.si
Prva stran
Nekaj o nas
Fotografije naših alpak
Nekaj o alpakah
Povezave
Prodamo / For sale
Naše Alpake/ Our Animals

Sašo Porok
Ob Radoljni 16a
2344 Lovrenc na Pohorju
Slovenija
mob.: +386(0)31 407 590
"Alpake so ovce z malo daljšim vratom". To bi bil kratek, približen in napačen opis alpak.

Alpaka (Vicugna Pacos), je predstavnik južnoameriških kamelidov. Bolj znana je njena nekaj večja sorodnica Lama.
Predstavnika J.A. kamelidov sta še vikunja in gvanako. Vse so čredne živali.

Živijo na višini 3500-5000 m nadmorske višine v Peruju, Čilu, Boliviji in Ekvadorju. Alpake so udomačene že več kot 5000 let.

Alpake so mirne, inteligentne živali, ki se hitro naučijo tudi kakšnih trikov in se dajo dobro naučiti vodljivosti na povodcu. Imajo 1 mladiča letno. Samice so breje skoraj vse življenje, saj je po kotitvi mladiča, ki so ga nosile 11 ali 11 in pol mesecev, najprimernejši in najpogostejši čas nove oploditve le 14 dni po kotitvi. Le v izjemnih primerih skotijo 2 mladička. Mladičke kotijo zmeraj čez dan saj v domovini ne preživijo nočnih ohladitev.
Alpake so posebej cenjene zaradi svoje izredno kakovostne volne, ki je veliko boljša od ovčje. V južni Ameriki je veljala že od nekdaj kot dragocenost in kot "volna bogov", saj so jo uporabljali predvsem vladarji Inkov. V bistvu je volna alpak, ena najkakovostnejših in cenjenih voln. Strižejo se enkrat letno. V Peruju ločijo kar 52 različnih odtenkov volne, medtem ko je v drugih državah registriranih od 12-22 različnih barv. O volni alpak govorijo, kot o močnejči od moherja, bolj fini od kašmirja in bolj topli, lažji ter zračnejši od ovčje volne.
Alpake so tudi odpornejše proti mnogim boleznim domačih živali.

Prehranjujejo se z travo in senom, kot dodatek pa so zmeraj vesele tudi kakšnega sadja in zelenjave.

Uporabljajo skupno mesto za iztrebke, kar olajša čiščenje in morebitno potrebno dezinfekcijo zaradi parazitov.

Potrebujejo manjše zavetišče pred vremenskimi vplivi(seveda primerno velikosti črede), dobro prenašajo temperaturne razlike saj so v Andih dnevne T razlike lahko okoli 30°C(tudi -20°C ponoči in +20°C čez dan).


Copyright www.alpake.si 2008 All rights reserved - Vse pravice pridržane