www.alpake.si
Prva stran
Nekaj o nas
Fotografije naših alpak
Nekaj o alpakah
Povezave
Prodamo / For sale
Naše Alpake/ Our Animals

Sašo Porok
Ob Radoljni 16a
2344 Lovrenc na Pohorju
Slovenija
mob.: +386(0)31 407 590
Nekaj o naših alpakah.
Alpake smo v Slovenijo pripeljali leta 2006. Med dejansko nabavo alpak in prvim pomislekom imeti te čudovite živali doma je minilo kar nekaj več kot leto dni. Nato je preteklo veliko časa, izobraževanja in iskanja po internetu. V tem času smo vzpostavili stike z različnimi rejci v EU in izven ter se na koncu odločili za uvoz alpak iz Švice od gospe Emily Brown. Ponudba je bila ugodna, živali primerne kvalitete in gospa Emily, izjemno ustrežljiva in je pomagala z vso močjo, glede ureditve dokumentacije za carino in veterinarje.

Vsekakor je potrebno pohvaliti tudi vso pomoč, ki smo je bili deležni na našem VURSu in izjemno prijetnim in ustržljivim italijanskim veterinarskim inšpektorjem, ki je opravil pregled na meji. Pomagal nam je tudi pri komunikaciji z ostalimi delavci italijanske in Švicarske carine, ki so komaj znali kakšno besedo angleško. Po svojem opravljenem delu, je kljub temu, da ni imel od tega popolnoma nič, z nami počakal kar 4 ure, da so nas spustili z meje in ves čas pomagal pri komunikaciji, kot da bi šlo za njegove živali.

Odločili smo se za nakup dveh brejih samic, ki sta še pred prevozom v Slovenijo, skotili dva lepa mladička in so ju zato lahko še enkrat oplodili v Švici. Tako smo prevažali 2 odrasli breji samici in 2 mladiča samčka in samičko. žal se je izkazalo, da ena od samic ni uspela obdržati brejosti, a nas je zato druga leta 2007 razveselila z novim mladičkom-samčkom.

V letu 2007 smo pričeli tudi z dejanskim sodelovanjem glede oploditev tudi z enim izmed znanih rejcev v Nemčiji g. Dominicom Müllerjem. Bil je edini dovolj pogumen, da je preizkusil kako poteka prevoz in oddaja samca v neki drugi državi. Saj je bilo s strani večih rejcev in od začetka tudi njegove, opaziti nezaupanje v neznanega lastnika alpak v neki južni državi. V letu 2007 je njegov samec Teecano star 3 leta oplodil naše samice in rezultat sta lepa mladička. Veseli nas, da smo lahko njegove strahove razblinili in tako je tudi v letu 2008 bilo nadaljevano sodelovanje, glede pripustov z drugim njegovim samcem. Tokrat nam je zaradi poznavanja razmer, zaupal še kvalitetnejšega samca kot leta 2007. Tokrat je na pripust pripeljal samca Aquarius-a, ki ima pri starosti 8 let še zmeraj volno debeline 22,1 mikrona.

Pri striženju alpak v letu 2008 smo poslali vzorce volne tudi na testiranje v ZDA in smo zelo zadovoljni z rezultati. Rezultati so ugodni kljub temu, da smo dobili opozorilo že v lansekm letu, da živali krmimo z preveč energijsko močno hrano, kar ima za posledico nekoliko slabšo kakovost volne.
Naš cilj je seveda imeti najvišjo kakovost živali in volne, kolikor bo možno glede na dane pogoje in razpoložljiva sredstva, ter tako omogočiti tudi v Sloveniji kvalitetne živali za rejo alpak. Po potrebi pa zagotoviti tudi storitve oploditve z lastnimi samci ali pridobljenimi iz tujine in pomoč okoli same oskrbe.

Konec leta 2008 smo dobili dovoljenje, da lahko zastopamo znanega rejca alpak iz Nemčije g. Müllerja - Tierra Helada Alpacas v Sloveniji. V Maju leta 2009 pa smo dobili obisk tudi iz Avstralije g. Williamsa iz Ambersun Alpacas, največjega privatnega rejca alpak v Avstraliji in enega največjih na svetu. Da nam zaupajo tako priznani rejci v svetu si žtejemo v čast in to seveda predstavlja nov izziv v vzreji alpak v Sloveniji, saj so nam postale lažje dostopne najkvalitetnejše živali.


Copyright www.alpake.si 2008 All rights reserved - Vse pravice pridržane